How wonderful life is now you're in the world

Sprawdź ciśnienie sprężania (to ci sporo powie o stanie silnika).

Nie znam silnika 2.5... ale pewnie jest sterowany standardowo... To jest 4 cyl?
Co do zapłonu, to się nie ustawia (obrót kopułki nie zmieni zapłonu)
ECU na podstawie danych z czujników reguluje zapłon (czujnik położenia wału,
TPS, MAF, czunik cieczy chłodzącej oraz czujnik powietrza w dolocie).

Sonda lambda ma conieco do powiedzenia jeżeli chodzi o dawekę paliwa na wtryskach.

Musisz sprawdzić, czy te czujniki działają i mają styk z ECU.

Oczywiście pompa paliwa musi być OK. ciśnienie musi trzymać inaczej za mało
paliwa silniczek będzie dostawać.

A jak z kodami błędów?

W silnikach R6 opla jak padnie czujnik położenia wałka rozrządu to
jest podobny efekcić, nie wkręca się powyżej 2500 obrotów, chodzi kulawo...
2.5 etylina ma czujnik położenia wałka rozrządu?

looknąłem na Katalog części Jeepa i ...
w silniku 2.5 b jest jakiś siłownik podciśnieniowy koło aparatu zapłonowego...
pewnie do zmiany kąta wyprzedzenia zapłonu...

ale niech się wypowiedzą posiadacze 2.5, ja tylko trochę sobie pospekulowałem

Mam problem z podłaczeniem radia (wymienionego w tytule) w Oplu Corsie C 2001r. Ostatnio kupiłem radio Sonego, wymontowałem stare Oplowskie (kupione z samochodem w salonie), zamontowałem nowe i tu pojawił się problem. W starym miałem tak: Przy wyłączonym zaplonie moglem wlaczyc radio, przy wyłaczonym radiu po przekreceniu kluczyka radio samo sie wlaczalo a po wylaczeniu zaplonu i wyjeciu kluczyka sie wylaczalo. W nowym radiu mam problem poniewaz moge je wlaczyc tylko i wylacznie po przekreceniu kluczyka jak sie zapala kontrolki wracam kluczykiem do pozycji 0 i dopoki nie wyciagne kluczyka to wszystko jest ok. Niestety nie dosc ze musi byc jeszcze kluczyk w stacyjce to radio nic nie zapamietuje np. ustawie stacje i zegar wyciagne kluczyk i po ponownym wlaczeniu radia ustawienia sa zresetowane i trzeba ustawiac od poczatku. Radio podlaczylem na chlopski rozum powtykalem wszystko jak pasowalo. Zostaly mi dwa kable od radia z oznaczeniem "AMP REM 0.3A" i "ATT" ale z tego co wiem to nie maja z tym nic wspolnego oraz wtyczka od samochodu ale to jest chyba od Oplowskiego wyswietlacza ktory nie obsluguje radia innego niz jest przeznaczone do Opla. Jeżeli ktoś wie jak zlikwidować tą usterkę to proszę o pomoc.

Małpi ciulu - czasami się do czegoś przydasz

5* w przypadku wałka Turbo dało przy takim samym założeniu ( klin na kole ) efekt przeniesienia mocy gdzieś daleko dalekooo .

Po tym jak ustawiłem prawidłowo zapłon ( przepraszam Sowę za wszelakie tego typu głupie prośby i pytania , ale nawet nie wiesz jak bardzo wiadomości od Ciebie pomogły w paru przypadkach ) i leciałem tak - zapłon +11 , 1* do przodu koło . itd później powrót do pozycji wyjściowej i jedziemy w drugą stronę ( zapłon na +11 przy kole 1* do tyłu - itd )

Wałek jaki mam jest seryjny z XR2i więc nawet nie od tego silnika , ale powoli łape zakres w jakim się mam poruszać .

Przyspieszenie wałka , ale opóźnienie aparatu zapłonowego zaowocowało końcem użytecznych obrotów przy 5700 ( zaczął strzelać )
Opźnienie wałka o 2* w stosunku do Twoich 5* i ustawienie zapłonu na 0 ( zero ) przy "prawie ori " aparacie zapłonowym dało fajnego kopa , ale od 4000 do 7000 obrotów - poniżej nawet trudno wystartować .

Muszęto jeszcze rozkminić , bo zgrubny kierunek znam , ale jest tu sporo zmiennych ( w tym neistety "rozruszajacy sie " gaźnik ) i będę działać .

ps: Ulepiłęm także dzisiaj zgrubnie dolot , ale składa sie on z części z Opla , Toyoty , uszczelki od kibelrury , wydechu od jelcza i nawiewu od Skody 120 więc ujawnię ten dodający szmocy i respektu patent dopiero jak ownerzy zastosowanych części zgodzą sie an ich użycie ( mogą nei podzielać mojego entuzjazmu )

no dobrze ale apart zapłonowy nie jest przykrecony na stałę tylko ma mozliwosc regulacji...i tam ustawia sie zapłon. co innego jak by była cewka zapłonowa jak np:w oplu astrze czy omedze to owszem...nie ma regulacji. a u was... jest...
po za tym jeszcze sie nie spotkałem oprócz bmw czy mercedesa gdzie rozdzielacz zaplonu bedzie bez mozliwości regulacj kąta...

Witam
Mistrzu Wołek HELP...
Wszystko działało poprawinie nawigacja i
radio , próbowałem wgrać PL menu do CD70/DVD90 - Opla Astra 2007r i podczas updatu oprogramowania - jeszcze pasek postępu nawet nie wystartował - mój kolega wyłączył zaplon i coś sie zawiesiło , płyte CD udało mi się wyciągnąć. Działa tylko komputer pokładowy , ustawienie daty/zegara , i logo Opla.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Opel Astra 1993r 1.7D bez turbiny silnik oploski, Spalanie w miescie zaczyna sie od 9 litrow i niejest to normalne słyszalem ze to moze byc wina zle ustawionego zapłonu. Silnik na zimnym troche mocno klepie i czasem przy zmianie biegu szarpie troche jak by sie dusił, sprawdzałem czy są jakies wycieki i niema ,silnik tez suchutki wszystkich co mają orientacje w tym temacie to prosze o pomoc!!

18L /100 o ku.wa -sprzedaj to auto bo Cię zrujnuje.
Ja po bojach chyba uporałem się z usterką wysokiego spalania.
Pojechałem na szrot i wykreciłem za darmo 2 wtryski .Jeden od identycznej astry 1.4 ,a drugi od Fiata seicento -jest tak taki sam wtryskiwacz jak w oplu.Pojeździłem około 50 km na jednym wtryskiwaczu następnie 50 km na drugim od fiata i przestawiłem(przyspieszyłem) wczesniej delikatnie zapłon.Niby sie nie ustawia w tych silnikach zapłonu
Wynik spalania to 8.3L/100 i to wszystko w miescie ,krótkie odcinki ,zaalanie -gaszenie silnika,korki itd.

Witam Kolege.
Mialem cos takiego w Oplu Vectrze na gaz.
Jest to problem zwiazany z gazem.
Moga to byc 3 przyczyny ktore do tego prowadza:
1 - zle ustawiony zaplon (glownie to jest to),
2 - zle przewody elektryczne (bardzo czesta przyczyna - pozostaje wymiana),
3 - Samochod dostaje falszywego powietrza i dlatego trzeba by wymienic filtry..

Musisz pojechac do goscia od gazu i on powinien ci to wyregulowac.
Ja po wykonaniu powyzszych czynnosci nie mialem juz problemow z samozaplonem.
Daj znac co i jak gdyby byly jeszcze problemy.

Pozdrafiam

tomek194 a ciebie jako admina nie wkurza jak ktoś w wątku o M-B pisze o usterkach gazu w Oplu Kadett?
Co do tego M103 to jeszcze bym sprawdził centryczność klapy spiętrającej. Jeśli nie będzie przechodziła swobodnie przez zwężkę, to silnik będzie bardzo ciężko odpalał na ciepło, bo mieszanka do tego stopnia się wzbogaci że go zaleje. W praktyce wygląda to tak, że włączasz zapłon a wtryski już zaczynają rozpylac. Można to ustawić na 3 szczelinomierze, albo przy odrobinie wprawy ręką. Luzujesz śrube M6 na klucz 10 i ustawiasz klapke przepływomierza.

Mam pytanie. Czy ktoś z kolegów może mi pomóc . Problem polega na tym , ze silnik po nagrzaniu pracuje głośno , miękko i różni się znacznie pracą na biegu jałowym od innych samochodów z tym silnikiem. Do temperatury 70 stopni jest ok. Problem wystepuje przy wyższej temp.
Dotychczasowe wnioski. Udało mi się dzisiaj porównać dwie Omegi czyli moją i od klienta. U niego przy temp 90 st dawka wtrysku jest 8 mg a u mnie przy tej samej temp. ok 4- 4.5mg. Inne wartości jak początek wtrysku, temperatury paliwa, powietrza, płynu chłodzącego są takie same. Zamieniłem sterowniki i odczyty takie same. Pompe wtryskową równiez zamieniłem i to samo.Miałem równiez podłączony KTS do silnika od momentu uruchomienia i obserwowałem dawke wtrysku wraz z wzrostem temp. Istotnie przy temp ok 65stopni dawka jest 7.5 i silniczek pracuje extra. Problem zaczyna sie przy przekroczeniu tej temp i zaczyna stopniowo coraz bardziej klekotać .
Czym mozna tą dawkę skorygować???
Za wszelkie uwagi i pomoc z góry dzięki
Aha , pracę silnika mozna poprawic przyspieszeniem zapłonu na ok 6 stopni ale wtedy zapala się często CHECK. Równiez odłączenie czyjnika obrotu wału korbowego(przy prawidłowym ustawieniu zapłonu) powoduje poprawę ale wtedy jest tryb awaryjny i przez chwile na biegu jałowym "faluje"
Pozdrawiam Piotr

ustawiłem zapłon u znajomego w warsztacie - zdecydowanie tu był problem
był bardzo opóźniony co powodowało ten błąd oraz mułowata prace silnika.

dzięki za rade Ictus
_________________
-----------------

CA0 1.8 GTI '92
CA0 1.6 '92 - dawca części
Opel Corsa A 91' - goCArt

U mnie było podobnie, powodem był zanieczyszczony układ paliwa.
Wymieniłem zbiornik, pompę paliwa, filtr paliwa wtryskiwacze
do tego świece i filtr powietrza i problem się rozwiązał

Do sprawdzenia filtr paliwa, sprawdź tez czy poprawnie ustawiony jest kat zapłonu
_________________
-----------------

CA0 1.8 GTI '92
CA0 1.6 '92 - dawca części
Opel Corsa A 91' - goCArt